Jak vydělat na poměrových grafech
Poměr zlato/stříbro zná asi každý. A je známo, že podle něj obchoduje mnoho lidí. Proto i na základě tohoto poměru je možno předvídat změnu obratu trendu na drahých kovech. Ale začala jsem přemýšlet i nad jinými poměry. Je možné vyčíst něco zajímavého i z kombinací jiných komodit? Nedávno jsem ve spreadovém reportu analyzovala intermarket spread kakao – cukr, konkrétně CCZ16-SBV16. Rozhodla jsem se trošku zanalyzovat i cenový poměr mezi těmito komoditami a souvislost s cenou spreadu. Výsledek je docela zajímavý.
Poměr kakao/cukr
Když jsem si na SpreadCharts.com zobrazila poměr kakao/cukr (CC / SB), hned jsem tam uviděla něco zajímavého. Podívejte se na graf. Poměr patrně odmítá překonat červenou oblast směrem dolů. A trvá to již od roku 1974!
A co je ještě zajímavější? Od roku 1980 poměr reaguje skoro přesně na chlup na červenou přímku, viz. další graf.
A to není všechno. Tento poměr v minulosti reagoval i na další trendové přímky na menších časových obdobích. Příklad můžete vidět na dalším grafu.
Náhoda nebo ne?
Začala jsem se ptát sama sebe, zda by bylo možné tento poměr využít i při obchodování intermarket spreadů mezi kakaem a cukrem. Už z logického hlediska tento poměr musí mít spojitost s vývojem spreadů. Zkoumala jsem zejména body obratu na grafu poměru CC/SB a zjistila jsem, že skutečně i při cenovém vývoji spreadu CC-SB (přesněji jsem zkoumala CCZ-SBV) nastal v té době obrat. Konkrétně:
- v případě lokálního minima při poměru nastal obrat spreadu směrem nahoru
- v případě lokálního maxima při poměru nastal obrat spreadu směrem dolů
Nebo ještě jinak:
- po překonání lokálního minima začal růst spread CCZ-SBV
- po překonání lokálního maxima začal růst spread SBV-CCZ
Fundamentální vztah?
Další otázkou, kterou bychom si mohli položit, je fundamentální vztah mezi těmito dvěma komoditami. Přiznám se, že jsem se snažila dopátrat k informacím na různých webech. Ale bohužel neúspěšně. A tak jsem zkusila štěstí u kolegy Vaška, který je odborníkem mimo jiné i na softs. Prozradil mi, že fundamentálně mezi nimi pravděpodobně není žádný vztah, ale zajímavý je korelační koeficient. Za poslední tři rok je to -0.47 a za posledních 20 let +0.7! To je už docela zajímavé číslo a zdá se, že spolu kakao a cukr docela korelují.
Aktuální situace
Podívejme se ještě na aktuální situaci. Zdá se, že poměr CC/SB v polovině ledna zareagoval na červenou trendovou přímku (viz. další graf). Od té doby poměr chvíli rostl a pak začal opět klesat, přičemž se znovu přiblížil k trendové přímce.
A podívejme se, jak se vyvíjela cena spreadu (další graf). Když nastal obrat poměru CC/SB směrem nahoru, spread zastavil svůj pokles a cena začala konsolidovat.
Nyní je poměr CC/SB opět blízko trendové přímky a bude zajímavé sledovat, zda na ni opět zareaguje nebo ne. Pokud na ni nezareaguje a bude pokračovat v klesání, pravděpodobně může dojít i k poklesu intermarket spreadu CCZ-SBV.
SHRNUTÍ
Takže když bych to měla shrnout, myslím si, že by bylo možné na základě technické analýzy poměru predikovat i další vývoj spreadu. Samozřejmě v kombinaci s technickou analýzou spreadu, jednotlivých futures a nejlépe i s COT analýzou. Jistěže, nemusí to platit vždy. Ale i přesto je to podle mě zajímavé zjištění a možná se bude někdy hodit.