Divoký týden na trhu s cukrem
Dnes se zaměřím na cukr. Z příspěvků na fóru vidím, že mnoho z vás se o cukr zajímá. Proto jsem se rozhodla podělit se s vámi i o můj pohled.
Prezidentské volby v USA ani WASDE report minulý týden cukr skoro vůbec „nevnímal“. Šel si svou vlastní cestou a jeho volatilita nebyla nijak zvlášť zvýšená. Od začátku měsíce se pohyboval více méně do strany. Tento týden se ale situace změnila …
Vau, 7,5-procentní pohyb směrem dolů pouze za tento týden. Tak prudký propad ceny během jednoho týdne jsme za posledních 5 let ještě neviděli.
Při tomto poklesu cena prorazila hned několik rostoucích trendových přímek, které představují supporty. Jedna z kratších přímek představovala až donedávna očividně silný support. Tento týden byl už ale náš „sladký“ trh příliš slabý na to, aby na přímku počtvrté zareagoval odrazem …
Překonána byla i delší trendová přímka začínající již v únoru. Opět další důkaz slabého trhu …
Pojďme dále… další překonaná silná oblast supportu/rezistence byla hladina 21 centů. Jelikož se zde vytvořila v létě rezistence, mnozí z nás (včetně mě) tehdy spekulovali, že se cukr od této hladiny odrazí a začne klesat. Nestalo se tak a cukr tuto zeď prorazil. 21 centů se později stalo supportem, od něhož se cukr začátkem listopadu odrazil. Trh měl ještě očividně snahu vzrůst, ale dlouho mu to nevydrželo …
Suma sumárum … V této bitvě zvítězil krátkodobý pokles oproti rostoucímu trendu. Ale pozor! Vítězství v jedné bitvě ještě nemusí znamenat vyhranou válku. Proč?
Cukr se stále nachází v rostoucím trendu. A to poměrně silném. Je proto nutné mít tuto skutečnost na paměti a neradovat se hned z obratu trendu.
Milovníci technické analýzy by určitě našli další trendové přímky a patterny. Kdo mě už ale zná, tak ví, že postupuji jednoduše a stylem – podívám se a vidím 🙂 To, co mi udeří hned do očí, toho se držím a nesnažím se příliš bádat a zkoumat, protože bych si to celé mohla jen zbytečně zkomplikovat.
Technická analýza mi dává jasný signál na pokračování v poklesu. Ale … stále jsme v silném rostoucím trendu – to je nutné mít na paměti. Očekávám proto pokles alespoň do té doby, dokud se cena nesetká s více než ročním protivníkem – rostoucí trendovou přímkou začínající již v srpnu loňského roku.
COT analýza
Při pohledu na COT by někteří možná označili posledních pár měsíců jako selhání. Ale dovolila bych si nesouhlasit. Kdo COT analýzu používá, tak ví, že v případě změny trendu není nic výjimečného, když se na grafu COT indexu vytvoří nové úrovně vyhrocenosti trhu, kterých bychom si před tím jinak nevšimli. Druhou vlastností této analýzy je její aplikace v delším časovém měřítku. To znamená, že nám COT nemusí naznačovat okamžitou cenovou akci. Pokud je trh vyhrocený, tato skutečnost se může na ceně projevit klidně až za pár týdnů. Obzvláště se tak stává v silných trendech, jako je ten v němž se nacházel (a stále ještě nachází) i cukr.
Aktuální situace z pohledu COT je jasná – jsme svědky extrémně překoupeného trhu. COT index u velkých spekulantů se již delší dobu pohybuje nad hodnotou 0.9. To znamená, že téměř všechny pozice této skupiny jsou long. Pokud by teoreticky byl COT index rovný jedné, znamenalo by to, že je skupina čistě long.
Co se týče skupiny hedgers (zajišťovatelé), zde vidíme větší kolísání hodnot COT indexu. Je zajímavé, že nedávno klesl na několikaleté minimum -0.55. Samozřejmě stále to nemusí znamenat, že nastane dlouho očekávaný pokles. Momentálně se hodnota indexu nachází opět nad -0.45 a pokud bude silný uptrend pokračovat, COT index se může otočit už na této hladině.
Contango
Pak jsem si zkontrolovala situaci i z hlediska struktury trhu. Na grafu contanga můžeme vidět, že trh se nachází v backwardation, které od začátku října oslabuje při klesajících cenách. A to je naprosto v pořádku, takže zde nic abnormální nepozorujeme.
Zajímavé ale je, že za poslední tři roky tu máme stabilně silné backwardation. Pravděpodobnost jeho dalšího oslabování (popřípadě přechod do contanga) proto není úplně malá.
Sezonalita
Podívala jsem se pro zajímavost i na sezónní chování ceny cukru, konkrétně na 5 a 15-leté křivky průměru pro future kontrakt s expirací v březnu (SBH17). Křivky mi ale ukazují na různé tendence – 15-letá křivka ukazuje na budoucí růst a 5-letá křivka naopak na pokles:
Po hlubším prozkoumání cenového vývoje v předchozích letech jsem ale zjistila, že většinou měla cena cukru v následujícím období tendenci růst. Výjimkou je pouze posledních 5 let. Tyto informace ze sezonality ale neberu za velmi směrodatné. Opět jsem si tu potvrdila, že sice sezonalita ukazuje na silný následující trend, ale další rok může být všechno jinak.
Fundamenty
Nedalo mi to nepodívat se na nové reporty týkající se cukru. Chtěla jsem zjistit, co stojí za náhlým a prudkým propadem, který se odehrál v posledních dnech. Zjistila jsem, že tento týden byly zveřejněné dva reporty, z nichž tím důležitějším byl SSM: Sugar & Sweetener Outlook od Economic Research Service. Report je samozřejmě velmi komplikovaný a zdlouhavý na podrobnou analýzu.
Ale to hlavní spočívá v tom, že se zvýšily odhadované konečné zásoby pro období 2015/2016 i 2016/2017. Faktem sice zůstává, že kvůli horšímu počasí se produkce cukru v Brazílii snížila ve srovnání s předchozím rokem, ale skutečný výsledek nebyl o tolik nižší, jak se očekávalo.
Můj závěr je tedy následující:
Myslím si, že krátkodobá korekce na ceně cukru není vyloučena. I na základě fundamentů vidíme zvyšující se očekávání, což by mohlo krátkodobě i nadále tlačit cenu cukru směrem dolů.
Stále ale platí, že je cukr v silném rostoucím trendu. Podle mého názoru sice bude v následujícím období cena cukru klesat, ale zatím si nemyslím, že by měl být tento více než roční rostoucí trend prolomen.