Komoditní spready

Blíží se obrat na cukru?

Nejednou jsem spready označila „okno do budoucnosti“. Spready nás totiž mohou dopředu upozornit na to, že se v zákulisí trhu děje něco, co se na ceně podkladu zatím neprojevilo. Takže pohyby spreadů může využít nejen spreadový obchodník, ale dokonce i obchodník samotných futures.

Pomocí nové funkce na SpreadCharts.com si nyní můžeme zobrazit spready zároveň s cenou bližšího kontraktu ze zadaného spreadu. A to je skvělé. Můžeme tak snáze odhalit určité divergence na trhu.

Aktuálním příkladem je cukr. Na grafu je zobrazen nejbližší bull spread SBN17-SBV17 a zároveň front kontrakt SBN17. Na první pohled si můžeme všimnout, že když cena podkladu roste, roste i bull spread. Naopak když podklad klesá, klesá i spread. A to je normální stav.

spreadsPrice_SBN17-SBV17 (1)

Zaměřte se ale v tomto grafu na poslední období. Zatímco cena cukru od začátku dubna pomerně výrazně klesla, bull spread vzrostl. To ale není zcela to, co bychom normálně očekávali. Zdá se, že na pozadí trhu se děje něco, co nám odhalují zatím pouze spready. Bližší kontrakt totiž klesá méně, než ten vzdálenější. Bližší kontrakt je pravděpodobně podporovaný zvýšenou poptávkou, která jakoby brzdí jeho pokles.

spreadsPrice_SBN17-SBV17

Naše okno do budoucna nám tedy zatím našeptává možný obrat trendu (který může být pochopitelně jenom krátkodobý). Samozřejmě to neznamená, že se trh s cukrem musí okamžitě vydat směrem vzhůru. Divergence nemusí vždy vyústit do obratu trendu. Ale rozhodně nás upozorňuje na to, že se to může stát. Takže pokud někdo drží například bear spread nebo je short na cukru, měl by se už mít na pozoru.

Na obrat trendu nás začínají upozorňovat také největší hráči na trhu. COT indikátory jsou jednoznačně vyhrocené a naznačují přeprodaný trh s cukrem, tzn. nízké ceny a větší šanci na obrat. Opět to ale nemusí znamenat okamžitý obrat. Vyhrocenost trhu se může narovnat až za nějakou dobu.

COT index u velkých spekulantů

COT index u zajišťovatelů

Dostala jsem nejeden dotaz, zda uvažuji zobchodovat bull spread. Mojí odpovědí je ne a důvodem je struktura trhu. Tento trh se totiž nejvíce nachází v contangu, což bull spreadům příliš nesvědčí.

historicalContangoHistogram_sb

historicalContangoHistogram_sb (2)

Nižší úspěšnost bull spreadů na cukru je vidět také na podrobném grafu sezonality. Myslím si, že klesající tendence je patrná na první pohled.

spreadsSeasonality_SBV17-SBH18 (1)

Samozřejmě nevylučuji, že bull spready na cukru v nejbližších měsících vyjdou. A mohou nadělit pěkné zisky. Moji studenti už ale o mně vědí, že jsem velmi vybíravá. Do mého obchodního systému tato příležitost momentálně nesedí, proto zatím zůstanu jenom pozorovatelem 🙂