Komoditní spready

Je libo něco sladkého?

Já jsem prostě neodolala. Tak jako neumím odolat něčemu dobrému sladkému, tak jsem opět neodolala ani sladké komoditě na burze – cukru. Kdo sledujete komoditní trhy a COT jako já, tak určitě víte o aktuální situaci na trhu. Několikrát jsem cukr analyzovala i v mých spreadových reportech. Kombinaci říjen-červenec 2017 jsem prostě nemohla odolat. COT, technická analýza, struktura trhu, sezonalita a také míra rizika – to vše do sebe zapadlo, takže jsem se do toho vrhla. Rozhodla jsem se dnes nastínit vám můj pohled na trh a proč jsem se rozhodla právě pro tento spread.

Začnu analýzou COT (Commitment of Traders). Skupina velkých spekulantů (speculators) je extrémně net long. Jelikož se této skupině také říká „trend followers“, maxima COT indexu většinou odpovídají i lokálním cenovým maximům.

COT analýza - speculators

Dále je zde druhá skupina zajišťovatelů (hedgers). Jsou to hlavně producenti, kteří svůj byznys zajišťují nejvíc v takovém období, kdy jsou ceny komodity vysoké. Což je logické. A jak se zajišťují? No přece prodejem futures, takže short pozicemi. Z toho důvodu je jejich COT index většinou na lokálních minimech, když naopak cena zažívá svá lokální maxima.

COT analýza - hedgers

Vyhrocenost trhu trvá už několik měsíců. Proto z mého pohledu je pouze otázkou času, kdy ke korekci na cukru dojde. Netvrdím, že korekce musí být výrazná. Nějaká ale pravděpodobně přijde. A myslím si to i z toho důvodu, že cukr má v poslední době očividně problém prorazit cenovou hladinu okolo 20 centů. Pokouší se o to už dva měsíce a nedokáže překonat rezistenci na 21 centech.

Dalo by se tedy konstatovat, že cukr se již dva měsíce pohybuje spíše do strany v cenovém rozmezí přibližně od 19 do 21 centů. Určitě tedy bude zajímavé sledovat, kterou z těchto bariér cukr překoná nejdřív. Pokud tu vrchní, pro mě to samozřejmě nebude potěšující zpráva. Pokud naopak překoná tu spodní, budu mít radost, protože to bude příznivý signál pro očekávanou korekci. Kromě toho se v této oblasti nachází i rostoucí trendová přímka, která představuje support. Pokud tedy cukr prorazí tuto oblast směrem dolů, bude to pro mě velmi dobrý signál správného výběru obchodu.

Cena cukru

Nesmím samozřejmě zapomínat na důležitý fakt – cukr je v rostoucím trendu. Obchoduji tedy v protitrendu, což je jediná nevýhoda tohoto obchodu. Tuto skutečnost jsem proto zohlednila jednak při výběru spreadu, ale i v kalkulaci rizika na obchod. Ale o tom až za chvíli.

Nyní se ještě podívejme na strukturu trhu, která je také velmi zajímavá. Když se podíváme na histogram contanga, tak tu máme jasnou převahu kladného contanga. Pro bear spready je to pozitivní zpráva, protože právě v takovém „prostředí“ se jim většinou daří. Další věc, které si můžeme všimnout, je celkem vysoký stupeň aktuálního backwardation (záporné contango) za poslední tři roky. Jistěže, backwardation nemá omezení a může být mnohem větší. Proto bear spready riziko nemají tak omezené jako je tomu u bull spreadů. V každém případě toto backwardation je blízko svého lokálního maxima a statisticky je proto pravděpodobné jeho oslabení. A z toho by profitovaly právě bear spready.

Contango histogram

Contango histogram

Silné backwardation lze vidět i na grafu vývoje contanga za poslední tři roky.

Vývoj contanga

A teď už můžeme přejít přímo na spready. Jak jsem již zmiňovala, vybrala jsem si vzdálenější spread SBV17-SBN17. Jeho graf můžete vidět níže. Vyznačila jsem na grafu i mé tři vstupy.

Komoditní spread - sugar

Co mě přesvědčilo do obchodu vstoupit? Kromě všeho již zmíněného, tzn. COT, technika futures na cukr, struktura trhu, je to i technická analýza samotného spreadu. Schválně zkuste popřemýšlet o patternu, který tam vidím, a také úrovně supportů a rezistencí. Můžete to napsat popřípadě i do komentářů. Odběratelé spreadového reportu asi tuší, co bylo pro mě při vstupech důležité.

Ale podívejme se i na další „sladké“ spreadové kombinace. Například SBN17-SBH17. Také velmi zajímavá technická analýza, na níž by se dal postavit nějaký solidní vstup do obchodu. Pro mě ale … příliš rizikový spread. S mým účtem jsem si mohla dovolit pouze ten vzdálenější spread. Proto jsem si mohla dovolit dokonce tři kontrakty a ani tak jsem nepokryla celou mou nastavenou alokaci.

Komoditní spread - sugar

Spready jsou tedy perfektní v tom, že nabízejí širokou škálu možností. Lze si vybrat jednoduše takovou kombinaci, která vyhovuje právě vašemu účtu, vámi nastavenému riziku atd.

Takže jsem sama zvědavá, jestli mi cukr i tentokrát osladí můj účet. Začátkem roku mi dopřál zhodnocení krásných 14%, tak pevně věřím, že i v druhé polovině roku tomu budu podobně. Uvidíme.

Držím palce všem traderům, který drží sladký cukr 🙂

Na závěr ještě grafy sezonality, která je až na jeden rok také poměrně příznivá.

Sezonalita

Sezonalita cukr