If you have account already, Log in here first

Přihlásit
  • cs
    Menu

    Je libo něco sladkého?

    2 Zář 2016,

    Já jsem prostě neodolala. Tak jako neumím odolat něčemu dobrému sladkému, tak jsem opět neodolala ani sladké komoditě na burze – cukru. Kdo sledujete komoditní trhy a COT jako já, tak určitě víte o aktuální situaci na trhu. Několikrát jsem cukr analyzovala i v mých spreadových reportech. Kombinaci říjen-červenec 2017 jsem prostě nemohla odolat. COT, technická analýza, struktura trhu, sezonalita a také míra rizika – to vše do sebe zapadlo, takže jsem se do toho vrhla. Rozhodla jsem se dnes nastínit vám můj pohled na trh a proč jsem se rozhodla právě pro tento spread.

    Začnu analýzou COT (Commitment of Traders). Skupina velkých spekulantů (speculators) je extrémně net long. Jelikož se této skupině také říká „trend followers“, maxima COT indexu většinou odpovídají i lokálním cenovým maximům.

    COT analýza - speculators

    Dále je zde druhá skupina zajišťovatelů (hedgers). Jsou to hlavně producenti, kteří svůj byznys zajišťují nejvíc v takovém období, kdy jsou ceny komodity vysoké. Což je logické. A jak se zajišťují? No přece prodejem futures, takže short pozicemi. Z toho důvodu je jejich COT index většinou na lokálních minimech, když naopak cena zažívá svá lokální maxima.

    COT analýza - hedgers

    Vyhrocenost trhu trvá už několik měsíců. Proto z mého pohledu je pouze otázkou času, kdy ke korekci na cukru dojde. Netvrdím, že korekce musí být výrazná. Nějaká ale pravděpodobně přijde. A myslím si to i z toho důvodu, že cukr má v poslední době očividně problém prorazit cenovou hladinu okolo 20 centů. Pokouší se o to už dva měsíce a nedokáže překonat rezistenci na 21 centech.

    Dalo by se tedy konstatovat, že cukr se již dva měsíce pohybuje spíše do strany v cenovém rozmezí přibližně od 19 do 21 centů. Určitě tedy bude zajímavé sledovat, kterou z těchto bariér cukr překoná nejdřív. Pokud tu vrchní, pro mě to samozřejmě nebude potěšující zpráva. Pokud naopak překoná tu spodní, budu mít radost, protože to bude příznivý signál pro očekávanou korekci. Kromě toho se v této oblasti nachází i rostoucí trendová přímka, která představuje support. Pokud tedy cukr prorazí tuto oblast směrem dolů, bude to pro mě velmi dobrý signál správného výběru obchodu.

    Cena cukru

    Nesmím samozřejmě zapomínat na důležitý fakt – cukr je v rostoucím trendu. Obchoduji tedy v protitrendu, což je jediná nevýhoda tohoto obchodu. Tuto skutečnost jsem proto zohlednila jednak při výběru spreadu, ale i v kalkulaci rizika na obchod. Ale o tom až za chvíli.

    Nyní se ještě podívejme na strukturu trhu, která je také velmi zajímavá. Když se podíváme na histogram contanga, tak tu máme jasnou převahu kladného contanga. Pro bear spready je to pozitivní zpráva, protože právě v takovém „prostředí“ se jim většinou daří. Další věc, které si můžeme všimnout, je celkem vysoký stupeň aktuálního backwardation (záporné contango) za poslední tři roky. Jistěže, backwardation nemá omezení a může být mnohem větší. Proto bear spready riziko nemají tak omezené jako je tomu u bull spreadů. V každém případě toto backwardation je blízko svého lokálního maxima a statisticky je proto pravděpodobné jeho oslabení. A z toho by profitovaly právě bear spready.

    Contango histogram

    Contango histogram

    Silné backwardation lze vidět i na grafu vývoje contanga za poslední tři roky.

    Vývoj contanga

    A teď už můžeme přejít přímo na spready. Jak jsem již zmiňovala, vybrala jsem si vzdálenější spread SBV17-SBN17. Jeho graf můžete vidět níže. Vyznačila jsem na grafu i mé tři vstupy.

    Komoditní spread - sugar

    Co mě přesvědčilo do obchodu vstoupit? Kromě všeho již zmíněného, tzn. COT, technika futures na cukr, struktura trhu, je to i technická analýza samotného spreadu. Schválně zkuste popřemýšlet o patternu, který tam vidím, a také úrovně supportů a rezistencí. Můžete to napsat popřípadě i do komentářů. Odběratelé spreadového reportu asi tuší, co bylo pro mě při vstupech důležité.

    Ale podívejme se i na další „sladké“ spreadové kombinace. Například SBN17-SBH17. Také velmi zajímavá technická analýza, na níž by se dal postavit nějaký solidní vstup do obchodu. Pro mě ale … příliš rizikový spread. S mým účtem jsem si mohla dovolit pouze ten vzdálenější spread. Proto jsem si mohla dovolit dokonce tři kontrakty a ani tak jsem nepokryla celou mou nastavenou alokaci.

    Komoditní spread - sugar

    Spready jsou tedy perfektní v tom, že nabízejí širokou škálu možností. Lze si vybrat jednoduše takovou kombinaci, která vyhovuje právě vašemu účtu, vámi nastavenému riziku atd.

    Takže jsem sama zvědavá, jestli mi cukr i tentokrát osladí můj účet. Začátkem roku mi dopřál zhodnocení krásných 14%, tak pevně věřím, že i v druhé polovině roku tomu budu podobně. Uvidíme.

    Držím palce všem traderům, který drží sladký cukr 🙂

    Na závěr ještě grafy sezonality, která je až na jeden rok také poměrně příznivá.

    Sezonalita

    Sezonalita cukr

    Kniha 6x o investování a tradingu

    Váš osobní průvodce finančními trhy krok za krokem, trh za trhem.

    Od autorů portálu Quastic

    cover_book-min

    8 Comments

    1. Marek

      Dobrý deň
      Zaujímala by ma jedna vec. Ak sa pozrieme na term structure trhu SB, komodita je v backwardation, čo nepraje veľmi bear spreadom. Znamená to, že pri tomto obchode ste na term structure nepozerali a teda nechcete využiť backwardation ale len veríte, že bude pokles ceny ? Pretože ak pôjde cena do strany backwardation Vám nepomôže k raste.

      1. Elena Lindišová

        Dobrý deň Marek,

        áno to máte pravdu. Cukor je v backardation momentálne. Ale ak sa pozriete na histogram, tak toto backwardation je pomerne silné, takže tu je nejaká pravdepodobnosť, že sa začne oslabovať a že bear spready budú profitovať. A druhá vec, ktorá je pozitívna pre tento obchod je tá, že trh s cukrom je prevažne v contangu. Čo je pre bear spready veľmi priaznivé. Takže preto je tu nemalá pravdepodobnosť toho, že backwardation povolí a vráti sa do contanga.
        Samozrejme ak sa tak nestane a cena komodity pôjde do strany, bear spread profitovať nebude. To máte pravdu 🙂 Takže uvidíme…

    2. Radek

      Dobrý den, mohla byste prosím Eleno rozepsat více contago a backwardation? Co ta slova vůbec znamenají apod. Moc by mi to pomohlo. Děkuji a přeji hodně štěstí – osobně v cukru také jedu, jen lehce jiný spread.

      1. Elena Lindišová

        Dobrý deň Radek,

        tento týždeň mám v pláne napísať o štruktúre trhu článok, nakoľko mám na to viac dotazov.
        Aj ja Vám držím palce s cukrom 🙂

    3. Marek

      Dobrý deň.
      Neviem, či to sem patrí alebo nie, ale taký krátky pohľad na spread. Možno sa rozvíri diskusia. Spread KCK17-KCH17. COT naznačuje vyhrotenie trhu a teda je možné predpokladať pokles ceny. Term structure taktiež praje bear spreadom a rovnako contango histogram sa nachádza v mieste, kde je ešte priestor na to, aby contango pokračovalo. Jedine, čo odrádza je to, že cena kávy bola v roku 2014 aj na cenách 200 a viac. Ak by sa k tejto cene dostala, bear spreadom by to neprialo. Na druhej strane z krátkodobej histórii vznikol dvojitý vrchol.
      Čiže
      COT – bear
      Term structure – bear
      Contango – bear
      Technická analýza – prevažne bear

      Ma niekto iný názor ?

      1. Elena Lindišová

        Zdravím Vás Marek,

        veľmi podobný spread som analyzovala v mojom poslednom reporte. Podľa mňa je to tiež veľmi zaujímavá príležitosť, ale veľký pozor na možný break kávy smerom hore. Ak bude mať cena chuť „okúsiť“ aj 200ku, pre bear spready by to znamenalo veľký prepad. Inak samozrejme všetky analýzy ako píšete sú pomerne priaznivé 🙂

      2. Alex

        V poslednych dnoch cena cukru vystrelila hore nad 22 USD s vyhladom na dalsi rast, kedze celosvetove zasoby su na 6 rocnych minimach. Chcem sa spytat, kedze spready neobchodujem aky to ma dopad na vas obchod, pokracovat, vystupit, alebo co dalej?

        1. Elena Lindišová

          Zdravím Alex,

          no bohužiaľ cena cukru nepríjemne prekvapila a vystrelila hore, čo samozrejme poslalo bear spready veľmi nízko. Z obchodu som vystúpila, pretože pri tak prudkých prepadoch určite nie je rozumné spoliehať sa na skorý obrat. Takže výstup síce so stratou, ale to k obchodovaniu patrí a ide sa ďalej 🙂 V ďalšom článku sa tomu budem trošku viac venovať.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *