Náhled do mého aktuálního watchlistu
Dnes se s vámi podělím o ty nejzajímavější situace na trhu s komoditami, které momentálně sleduji. Konkrétně se jedná o kakao, cukr a kukuřici. Podrobně jsem tyto trhy analyzovala i ve spreadových reportech. Další zajímavé trhy jsou nepochybně i měď a ropa, které pravděpodobně přidám do pondělního vydání, ale o tom možná až v dalších článcích.
Kakao sleduje mnoho obchodníků. Vidím to i v našem uzavřeném fóru, kde na toto téma probíhá intenzivní debata. A není se čemu divit. Z pohledu Commitment of Traders je trh s kakaem extrémně vyhrocený. Abych byla přesná, je extrémně přeprodaný. Podle pozic těch největších hráčů na trhu jsou ceny kakaa nízké a mohlo by dojít k obratu. Podívejte se přímo na COT analýzu a všimněte si například skupiny velkých spekulantů (zelená křivka), jejichž pozice jsou extrémně net short.
Když se ale podívám na cenu kakaa, mám trochu obavy. Je pravda, že se kakao momentálně nachází v oblasti kulatých 2 000 dolarů, která by mohla být potenciálně velmi silným supportem. Ale! … Cena je v silném downtrendu a kromě toho prorazila směrem dolů i support na kratší trendové přímce (viz. cenový graf). Zatím tedy z technického hlediska nevidím pozitivní cenovou formaci naznačující obrat trendu. Pokud bude pokles kakaa pokračovat a pokoří i zmíněných 2 000 dolarů, myslím si, že se mu otevře brána k dalšímu poklesu.
Osobně o využití této příležitosti neuvažuji ani ve spojitosti se spready. Když se totiž podívám na bull spready, tak sice vidím náznak konsolidace ceny, ale volatilita je zde poměrně vysoká. I když je v případě kakaa hodnota bodu nižší, takže i potenciální riziko je dá se říci menší, já mám raději klidnější, lépe čitelné spready 🙂
Kakao ale i přesto pozorně sleduji, protože je tento trh momentálně jeden z těch nejzajímavějších. Pokud se na grafu ukáže zajímavý signál obratu trendu, myslím si, že pro futures obchodníky to může být velmi slibná příležitost. Pokud by se totiž cena vrátila k 2 600 dolarům, znamenalo by to pohyb až o 6 000 dolarů. RRR by zde tedy mohlo být velmi lákavé.
Dalším zajímavým trhem je podle mě kukuřice. Zde uvažuji o bear spreadu, který můžete vidět na dalším grafu. Sleduji ho již déle, ale až v poslední době zde vidím snahu změnit směr v podobě formace 1-2-3.
I COT je poměrně příznivý hlavně z pohledu zajišťovatelů. Jejich pozice se nacházejí poměrně nízko, tedy v „překoupeném teritoriu“ z pohledu ceny. Potenciál budoucího poklesu ceny kukuřice zde je.
Má to opět ale jeden háček, kterým je pohyb ceny kukuřice. Už několik měsíců mírně roste, přičemž se dostala na poměrně důležitou S/R úroveň na 370 centech. V případě proražení této bariéry by mohl přijít poměrně velký pohyb nahoru. Další zastávkou by klidně mohlo být až 400 centů. Bear spready by na to zareagovaly pravděpodobně prudším poklesem. Zatím si tedy ještě počkám na cenový vývoj v nejbližších dnech a na to, jak se kukuřice vypořádá s aktuální situací.
Mimochodem sezonalita je u bear spreadů velmi zajímavá. Mám na mysli hlavně červený kanál, který představuje míru rozptylu za posledních 5 let. Od začátku března totiž roste spolu s křivkou a je poměrně úzký. Bez povšimnutí by ale neměla zůstat ani 15-letá míra rozptylu, která je pochopitelně širší, ale také roste spolu s křivkou. Potenciál této příležitosti zde proto určitě je i z tohoto pohledu. Přece jen si ale ještě chvilku počkám. Možná právě začátkem března bude ještě lepší příležitost pro vstup.
Dalším trhem často zmiňovaným i na fóru je cukr. Vyhrocenost tu rozhodně je, ale hlavně na straně velkých spekulantů, kteří na vysoké ceny cukru upozorňují již velmi dlouho. Zajišťovatelé ale tak přesvědčiví nejsou. Jejich pozice jsou spíše na neutrální úrovni, takže nám nic výjimečného nenaznačují. Právě naopak je třeba dávat si pozor i na možné pokračování uptrendu.
Na ceně cukru ale opět nastala zajímavá situace. Konkrétně narážím na formování patternu hlava a ramena, přičemž rezistence (úroveň ramen) je jednoznačně na 21 centech. Jedna věc se mi tu ale nelíbí. Cena na této úrovni setrvává až příliš dlouho. Připomíná mi to situaci ze srpna minulého roku, kdy došlo k proražení této hladiny. Trh má opět očividně snahu o proražení …
Inu, zapeklitá situace. Jedinou možností je opět počkat si na další vývoj. Ale na druhou stranu se mi docela zamlouvá bear spread, který jsem analyzovala i v minulém reportu. Spread pozitivně zareagoval na silnou S/R úroveň na -0.1 centech, což považuji za docela dobré znamení. Ale samozřejmě to ještě nemusí nic znamenat. Podobná situace se stala právě ve zmíněném srpnu, kdy jsme se následně dočkali prudkého poklesu.
Také na přelomu roku si můžeme všimnout prudkého poklesu spreadu. Rozhodně tedy počítám i s tím, že pokud dojde k breakoutu na ceně cukru, spread udělá naopak prudký break down. Malou pozici jsem si přece jen ale v platformě zadala. Pokud se totiž moje spekulace na konec silného uptrend na cukru potvrdí a také se bude dále formovat zmíněný pattern, bear spready na cukr by mohly nadělit krásné zisky (viz. můj článek).
Co se týče sezonality, tak už určitě víte, že nehraje až tak velkou roli v mém obchodním systému. Pokud ale vidím rostoucí a zároveň i úzké cenové kanály kolem křivek průměrů, považuji sezonalitu za poměrně spolehlivou. A podobně je to i u tohoto bear spreadu…
Stále jsem ale velmi opatrná a snažím se riziko co nejvíce minimalizovat. Spready na cukr mohou být totiž skutečně divoké a kromě krásných zisků nám mohou nadělit i vysoké ztráty. Perfektní risk management je proto velmi důležitý.
Na závěr ještě jedna perlička – poměr kakao/cukr. O využití poměrových grafů jsem již na mém blogu nejednou psala. A právě tento poměr mezi kakaem a cukrem vyklesal v poslední době na zajímavou úroveň, na které se zároveň nachází i support.
Využít této situace by se dalo prostřednictvím intermarket spreadů kakao-cukr. Pokud by se totiž poměr od supportu odrazil, obrat trendu by mohl nastat například i na spreadu CCK17-SBK17 …
Tento spread jsem zatím ale do mých analýz v reportu nezařadila, protože se mi tu nelíbí ten jasný downtrend a zatím žádný náznak obratu. Ale kdo ví, časem se možná situace změní a bude to nová skvělá příležitost 🙂