If you have account already, Log in here first

Přihlásit
  • cs
    • en
Menu

Komoditní spready: Kvíz 1

8 Kvě 2018,

V našem spreadovém seriálu máme za sebou již 13 dílů nabitých informacemi o základech obchodování komoditních spreadů. Snažila jsem se vysvětlit vše důležité, co by měl každý spreadový obchodník určitě znát. Ale ještě před tím, než se posuneme dál k analýzám různých trhů, máte možnost sami sebe otestovat a zjistit, do jaké míry spreadům rozumíte. Každá otázka se vztahuje k jedné lekci ze seriálu. Pokud vám nebude něco jasné, můžete si pomoci kliknutím na číslo otázky a zopakováním daného dílu. Na konci kvízu najdete správné odpovědi. Držím palce!

 

Start…

1. Když nabídka převyšuje poptávku:

    a) je tlak na cenu komodity směrem nahoru
    b) je tlak na cenu komodity směrem dolů
    c) cena komodity se hýbe do strany

2. Expirace futures kontraktu představuje:

    a) termín, kdy se kontrakt přestane na burze obchodovat
    b) termín, kdy se kontrakt začíná na burze obchodovat
    c) termín, kdy je potřebné se kontraktu zbavit

3. Interdelivery spread představuje:

    a) cenový rozdíl dvou futures kontraktů na různé komodity
    b) cenový rozdíl dvou futures kontraktů na stejnou komoditu, ale s různou expirací
    c) cenový rozdíl dvou futures kontraktů na podobnou komoditu obchodovanou na různých burzách

4. Křivka term structure zobrazuje

    a) ceny aktuálně obchodovaných futures
    b) ceny již expirovaných futures
    c) ceny nejlikvidnějších futures

5. Term structure na následujícím grafu zobrazuje trh:

    a) v contangu
    b) v backwardation

 

 

6. Co znamená toto označení spreadu na ZCN19-ZCZ18:

    a) nákup červencového kontraktu a zároveň prodej prosincového kontraktu na kukuřici
    b) nákup prosincového kontraktu a zároveň prodej červencového kontraktu na kukuřici
    c) nákup červencového kontraktu a zároveň nákup prosincového kontraktu na kukuřici

7. Když očekáváme pokles ceny pšenice v nejbližším období, zvolíme následující strategii:

    a) otevřeme zároveň dvě long pozice na kontrakty s různou expirací
    b) otevřeme long pozici na kontrakt s bližší expirací a zároveň short pozici na kontrakt se vzdálenější expirací
    c) otevřeme short pozici na kontrakt s bližší expirací a zároveň long pozici na kontrakt se vzdálenější expirací

8. Na term structure cukru zjistěte změnu velikosti spreadu mezi 4. a 5. expiračním měsícem v období 1. 3. 2017 a 26. 4. 2017:

    a) 0.45
    b) 0.46
    c) 0.47

9. Spotová cena označuje

    a) cenu komodity v den doručování
    b) cenu komodity v den expirace
    c) cenu komodity s okamžitým dodáním na fyzickém trhu

10. Strategii z otázky číslo 7 říkáme

    a) bull spread
    b) bear spread
    c) intermarket spread

11. Z contango histogramu u cukru zjistěte, kolik procent času se trh nacházel v backwardation za poslední tři roky do 7. 5. 2018 mezi druhým a třetím expiračním měsícem:

    a) 78.8%
    b) 21.2%
    c) 13.2%

12. Zvolte správnou odpověď:

    a) pro bull spread je příznivější, pokud je trh v contangu
    b) pro bear spread je příznivější, pokud je trh v contangu
    c) pro bear spread je příznivější, pokud je trh v backwardation

13. Z následujících možností vyberte bear spread na kukuřici, který patří do jedné sklizně:

    (a) ZCH19-ZCZ18
    (b) ZCZ18-ZCH19
    (c) ZCZ18-ZCH18

 

Správné odpovědi

1b) 2a) 3b) 4a) 5b) 6a) 7c) 8c) 9c) 10b) 11b) 12b) 13a)

 
 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *