Poměrový graf kakao/cukr odhaluje novou příležitost
Na mém blogu jsem už nejednou psala o možnostech využití poměrových grafů. Na některých z nich totiž dokážeme najít jasné supporty a rezistence, kde je velká pravděpodobnost obratu. Jednu z takových zajímavých situací můžeme nyní vidět na poměru kakao/cukr.
Všimněte si následujícího grafu. Myslím, že na první pohled je jasné, že poměr reaguje na support v červené oblasti. Naposledy na něj zareagoval v únoru.
Jak by tuto situaci mohli využít spreadoví obchodníci? V minulém článku o poměru kakao/cukr jsem uvedla, že lokální minima se shodují s lokálními minimy na intermarket spreadu kakao-cukr (a zároveň s lokálními maximy na spreadu cukr-kakao). Takže když se teď nacházíme na minimu a zároveň na tak silném supportu, je tu z mého pohledu zajímavá pravděpodobnost budoucího růstu spreadu kakao-cukr.
Když si uděláme ještě podrobnější analýzu poměru, tak zjistíme, že se zde navíc vytvořil pattern inverzní hlava a ramena. Pokud graf prorazí rezistenci v oblasti 130, které se také říká neckline, bude to další signál pokračování růstu poměru a zároveň námi vybraného intermarket spreadu kakao-cukr.
Pojďme si nyní trošku zavzpomínat. V posledním článku o tomto poměru, který jsem psala před více než rokem, jsem upozornila na jeden z možných budoucích scénářů. V té době byl poměr naopak velmi vysoko a dal se proto očekávat jeho pokles. Jako jeden z možných scénářů jsem uvedla proražení rostoucí trendline (viz. následující graf) a budoucí pokles poměru. Zároveň by to byl náznak toho, že spready kakao-cukr budou klesat a naopak profitovat budou opačné spready cukr-kakao.
Jak vidíte na grafu, přesně to se také stalo. Nejprve poměr prorazil support na rostoucí trendline. Krátce na to otestoval rezistenci na hladině 210, a pak si to zamířil prudce směrem dolů. A co na to spready? Z tohoto poklesu samozřejmě profitovaly dvojice cukr-kakao. Například na spreadu SBV16-CCZ16 si můžeme všimnout nádherného růstu. Takže v tomto případě byl poměr skutečně dobrým rádcem 🙂
Nyní se vrátím k aktuální situaci. Poměr je na minimu a zároveň na silném supportu, plus tu máme pattern inverzní hlava a ramena. Je zde tedy náznak toho, že spready kakao-cukr našly své dno a mají před sebou lepší budoucnost. Jeden z nich jsem analyzovala i v mém posledním spreadovém reportu, konkrétně CCZ17-SBV17.
Samozřejmě vývoj spreadu bude záviset na vývoji trhů. Oba trhy mají za sebou prudké poklesy a jsou momentálně očividně přeprodané. Proto se klidně může stát, že cukr začne tuto tržní nerovnováhu vyrovnávat dříve nebo rychleji, potom by daný spread klesal. Když se ale podívám na COT analýzu podrobněji, tak kakaový trh je vyhrocený více, proto je zde z tohoto pohledu větší šance spíše na spreadu kakao-cukr.
Pokles poměru se ale nemusí zastavit okamžite. Pokud by otestoval ještě nižší hladiny, spready kakao-cukr by opět klesaly. Všechno je to o pravděpodobnosti a pokud se trader rozhodne tuto příležitost zobchodovat, měl by skutečně umět správně řídit riziko. Intermarket spready jsou totiž mnohem rizikovější oproti interdelivery spreadům.